top of page

Breaking

news

Intervju med Lisa Heiberg från DiaPure

Berätta för oss vem du är och vad ditt företag gör?

Jag heter Lisa Heiberg och bor i Lund med sambo och två barn. Jag har tidigare forskat i övergödning och hur man kan motverka det. Mitt företag, DiaPure AB är ett år gammalt och ska tillverka ett avloppsfilter (DiaPure®) som fångar upp gödningsämnet fosfor från toalettvatten som sedan kan återanvändas som gödningsmedel.

Vad inspirerade dig att starta eget? Jag var med att utveckla DiaPure® på Köpenhamns Universitet och tyckte materialet var så bra att jag ville ta steget att försöka nå ut på marknaden med det. Jag har nog egentligen alltid tyckt att det skulle vara kul att testa driva eget företag.

Hur kan vi lyfta fram kvinnor i startup-världen? Uppmuntran och påhejning! Alla behöver uppmuntran. Det faktum att kvinnor ska vara hemma med barn mitt i karriären är nog en bidragande orsak till att flickor och kvinnor söker sig till tryggare arbeten med bra avtal för mammaledighet etc. Då behövs det extra mycket pepp och stöd från omgivningen för att ta steget och starta eget. Det är ju inte helt ovanligt att företagsidéer uppstår under mammaledigheten, har jag läst. Sedan finns det nog risk att omgivningen överbeskyddar kvinnor, att vi inte pushar kvinnor lika mycket som män. "-Oj, det låter jobbigt. Klarar du det?"

Vad är det som driver dig? Det som driver mig är en bra idé och att jag ser att jag kan bidra med en lösning på ett stort problem.

Vilka problem hoppas du på att lösa? Jag försöker påverka människor att välja miljövänliga lösningar så att vi kan få renare vatten, samt att vi kan hushålla på jordens resurser. Efter koldioxidutsläppen så är dålig hushållning av fosfor det största miljöproblemet, eftersom fosfor är så tätt kopplat till både matproduktion och rent vatten.

Kommer till THE YES DAY / MAY 4 / IDEON INNOVATION - Registrera dig

TOPPNYHETER
Archive
TAGGAR
bottom of page