top of page

Breaking

news

Emerging Cooking Solutions får stöd av SIDA på 20 miljoner

Emerging Cooking Solutions är en av fem vinnare av Beyond the Grid Fund som är totalt på 100 miljoner kronor. Stödet är en del av det större projektet ”Power Africa”.

Ränteläget i Zambia är 30-40% på bank, så finansiering via ”vanliga vägar" för alla afrikanska bolag är i praktiken omöjligt, detta har många inklusive SIDA insett, det är en av anledningarna till den stora satsningen.

Bolaget vann upphandling tack vare kombinationen av energiprodukter! Stödet är till för att bygga ett starkt växande bolag och nå en stor del av befolkningen och fortsätta växa. Planen är att nå 50 000 hushåll med främst hem-solsystem, men även pellets och spisar under de närmaste fyra åren. 50 000 hushåll kommer generera en omsättning på upp till 150 miljoner.

Emerging Cooking Solutions säljer solpanel och ackumulator för ljus, mobilladdning och små applikationer som radio. Pellets och spisar för matlagning. Sol kan inte lösa energibehovet för matlagning, då matlagning kräver 2000 gånger mer energi än en lampa: 1 W vs 2000 W.

En typisk kund är Zambisk familj som kan sänka sina samlade energikostnader från 20 kronor om dagen till ca 10.

Emerging Cooking Solutions har nu ca 30 anställda i Zambia! Mattias Ohlson och Marion Peterson leder bolaget på plats sedan fyra år och Per Löfberg befinner sig i Lund på Ideon Innovation.

TOPPNYHETER
Archive
TAGGAR
bottom of page