top of page

Breaking

news

almunibolaget Iternio och produkten A Better Routeplanner har förvärvats av bolaget Rivian!


Iternio och produkten A Better Routeplanner (ABRP) har förvärvats av det amerikanska bolaget Rivian.


Bo Lincoln, grundare och vd för Iternio som huserar på Ideon Innovation, startade ABRP som ett hobbyprojekt 2016 när han fått sin första Tesla. Han insåg att det inte fanns något bra sätt att planera sina kommande resor utanför bilen och utvecklade därför ABRP, en mjukvara där elbilsförare kan planera resor i förväg och få en karta som bland annat tar hänsyn till väder, fordonsvikt och visar laddstationer längs vägen, skickad till bilen inför resan.

 

Nasdaq-noterade Rivian är baserat i Kalifornien och tillverkar elbilar och laddsystem. Redan i juni kommer ABRP att lanseras som en integrerad tjänst i Rivians fordon. Men mjukvaran är inte exklusiv för Rivian, säger Bo Lincoln:


- ABRP kommer att fortsätta att vara vad det är idag – ett viktigt verktyg för alla befintliga och framtida elbilsförare och för alla märken och laddarnätverk. Vi kommer att fortsätta att samarbeta med alla fordonstillverkare som vill förbättra ABRP-upplevelsen i sina fordon och för sina ägare, för att få mer och bättre live fordonsdata och bilintegrationer.

 

Bo Lincoln kommer att fortsätta leda Iternio men nu som en del av Rivian, och bolaget kommer att stanna kvar på Ideon i Lund. ABRP-tekniken och Iternio har utvecklats genom en kombination av talanger från svenska universitet, svenskt miljötänk och ett intresse för tidig teknik - i det här fallet elbilar. Bo Lincoln menar att det finns mycket att vinna på att stanna kvar på Ideon:


- Vi har helt enkelt sett möjligheterna och problemen i omställningen tidigt och haft rätt kompetens och entusiasm för att hjälpa till att hitta lösningar på dem - och fått god support på vägen. Rivian har köpt Iternio för att dels få nytta av vår teknik och vidareutveckla våra produkter, men också för att få möjlighet att bygga ut sina utvecklingsteam med talang från Sverige. På Ideon Innovation är det högt i tak för snabba ändringar och egna initiativ och gott om andra tidiga bolag i samma situation att diskutera med - det är värt mycket för oss.

 

Anders G Nilsson är vd för Ideon Innovation och är särskilt glad över att Iternio stannar i Lund:


- Att bolag av Rivians storlek väljer att köpa skånska innovationer är ett mycket gott betyg för den standard som bolagen här håller. Vi på Ideon är extra stolta och glada över att Rivian inser att Iternio kan utvecklas bättre om det stannar kvar i Lund, istället för att flytta bolaget till USA vilket annars är alltför vanligt. Vi vill fortsätta stärka Skånes attraktionskraft så att fler innovativa bolag har allt de behöver för att stanna och fortsätta växa här. De planerade Lund Innovation District, Malmö Startup District och Skåne Ventures är viktiga pusselbitar för att nå den visionen.


- Ideon Innovation har hjälpt oss med finansieringshjälp, en dynamisk företagsmiljö med många andra runt omkring i samma situation, kontakter och arbetsplatser där vi kunnat flytta med några dagars varsel för att växa. Och inte minst har de bistått med coaching och någon att diskutera med hur man bäst navigerar startup-världen, säger Bo Lincoln, numera Director Iternio Software Systems, Rivian.

 

Relaterade länkar (på engelska)

TOPPNYHETER
Archive
TAGGAR
bottom of page